Organisk skulpturkonst med ackompanjemang.9 jan 12:20


Organisk skulpturkonst med ackompanjemang.

Arkitektbolaget bjuder för femte året in Växjös kulturnattsbesökare till konstvernissage. Den här gången är det skulptören Ellen Ehk Åkesson som visar sina alster. Dessutom blir det livemusik med bandet Blända.

Ellen Ehk Åkesson har småländska rötter och är utbildad på inom keramik vid HDK i Göteborg och Capellagården på Öland, där hon också varit verksam som lärare. Idag har hon sin studio i den tidigare glashyttan i Pukeberg, Nybro.

Ellen Ehk Åkesson har hela livet känt en samhörighet med den orörda urskogen, som varit hennes främsta inspiration och lett till att hon ägnat sitt konstnärskap åt att utforska organiska former. Hon använder lera och brons och hennes experimentella arbetssätt innefattar otaliga bränningar, färglager över färglager, allt för att framställa unika ytor. Detta har gett henne ett unikt konstnärligt uttryck.

Ellen Ehk Åkesson skulpturer visas på utställningar runt om i Sverige och utomlands, hon finns representerad på flera museer därav Nationalmuseum och Shanghai Arts and Craft Museum. Hon arbetar även med offentlig gestaltning och har utfört uppdrag åt flertalet kommuner, Statens Konstråd samt Stockholm Konst.

Blända är en musikgrupp med utgångspunkt i Småland, men med medlemmar utspridda över landet. De släppte sitt debutalbum "Minnesmissbruk" 2009 och 2017 kom det tredje albumet ”Är det så farligt?”, där en av låtarna ”Hör du snön faller” är en översättning av Yoko Onos ”Listen, the snow is falling” med tillstånd av den japanska konstnären själv.

Vernissage med musik blir det på Kulturnatten, lördag 26 januari, kl 18-21.


Till alla nyheter
pixel